Logo
0 ks
za 0,00 EUR
Nákupný košík je prázdny
Potrebujete poradiť? Neváhajte nás kontaktovať.
  • Kategórie blogu
Novinky
07.04.2016
Platiť prevodom sa oplatí!
Za platbu prevodom si neúčtujeme žiadne ďalšie poplatky! Majte svoje peniaze pod palcom...   Môj názov obsahy stránok čítať celé
Zobraziť všetky novinky
Blog
Spôsob, ako sa zohriať. Farelki, elektrické alebo olejové ohrievače. Aké je najlepšie vykurovanie interiéru?
23.09.2021
Spôsob, ako sa zohriať. Farelki, elektrické alebo olejové ohrievače. Aké je najlepšie vykurovanie interiéru?
Jeseň a zima sú časmi, keď si nás zima vyberá svoju daň. To je tiež čas, kedy začína vykurovacie obdobie. Najlepšie je, ak má náš byt ústredné kúrenie... čítať celé
Inštalácia pece v kotolni. O čom stojí za to vedieť?
23.09.2021
Inštalácia pece v kotolni. O čom stojí za to vedieť?
Zariadenie kotolne je jednou z najdôležitejších činností, ktoré vykonávame vo fáze dokončovania domu. Príprava kotolne nie je jednoduchá a vyžaduje si... čítať celé
Rešpektujte svoje prsty a kúpte si krimpovač káblov
20.09.2021
Rešpektujte svoje prsty a kúpte si krimpovač káblov
Je ťažké spočítať druhy nástrojov, ale podobný problém máme v rámci ich jednotlivých kategórií stále častejšie. Namiesto toho, aby ste sa pokúšali skr... čítať celé
Zobraziť všetky články
CHCEM ODOBERAŤ NEWSLETTER

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov

  1. Úvod
  2. Blog
  3. Udíme mäso, syry a ryby. Ako to spraviť?
20.09.2021
Komentáre (0)

Udíme mäso, syry a ryby. Ako to spraviť?

Udenie alebo ako to funguje

Udenie je proces, pri ktorom je mäso, ryby alebo syr vystavené drevenému dymu, ktorý vzniká spaľovaním kúskov dreva, drevnej štiepky alebo pilín. Udenie mení arómu, farbu a chuť výrobkov, roztaví z nich tuk, vysuší ich povrch, odparí vodu, ktorú obsahuje, a umožní jesť hotové výrobky bez ďalšej tepelnej úpravy. udenie solených a sušených výrobkov uľahčuje prenikanie zložiek obsiahnutých v dyme a tiež im dodáva oveľa krajšiu farbu. Vďaka baktericídnemu účinku udenie zvyšuje aj trvanlivosť výrobkov, vďaka čomu ich možno dlhšie skladovať. Výrobky je možné údiť v záhrade (drevené, tehlové, kovové) alebo v domácej udiarni ktorá vyzerá ako malý gril.

Fajčíme mäso, syry a ryby.  Ako to spraviť?

Dym a dymiace drevo

Na údenie sa používa drevo, drevná štiepka a piliny listnatých stromov vr. buk, javor, breza a ovocie. Pridáva sa aj jalovec, ktorý dodáva výrobkom špecifickú pachuťvo forme krušpánu alebo bobúľ. Na druhej strane, ihličnaté drevo sa nepoužíva, pretože živicové zlúčeniny, ktoré obsahuje, spôsobujú, že výrobky sú trpké a nepríjemne zapáchajú a pri ich spaľovaní sa produkuje veľa sadzí. Druh použitého dreva ovplyvňuje farbu mäsa a stupeň obsahu vlhkosti ovplyvňuje hustotu dymu. Dym - vr. rýchlosť jeho toku a typ zlúčenín, ktoré obsahuje - má významný vplyv na udenie. Čím menší je objem výrobku, ktorý udíme, tým by mal byť prúd dymu rýchlejší, najmä keď má vysokú teplotu (výrobky sa môžu prevariť). Stojí za to vedieť, že čím vyššia je teplota dymu, tým lepší je jeho baktericídny účinok. Reguluje sa otváraním alebo zatváraním dverí pece v správnom okamihu.

Spôsoby údenia

Spôsob udenia je zvolený v závislosti od toho, čo fajčíme. Môžeme si vybrať z:

  • Udenie za studena prebieha pri teplote 16–22 ° C a trvá niekoľko hodín až dva týždne. Takto môžete údiť mäso, ryby a syry.
  • Udenie horúcim dymom prebieha pri teplote 22 - 45 ° C a trvá niekoľko hodín až dva dni. Týmto spôsobom môžete údiť mäso a ryby.
  • Udenie horúcim dymom je najrýchlejší spôsob fajčenia. Rozdelíme ho do niekoľkých etáp: sušenie (teplota 40–50 ° C, asi 40 minút), údenie (teplota 40–60 ° C, asi 2 hodiny) a povrchové pečenie (teplota 60–90 ° C, max. 20 min). Ideálne na údeniny.
  • Teplé údenie s pečením , ktoré sa používa iba na údenie údenín. Jeho proces je takmer identický s fajčením horúcim dymom, ale v poslednej fáze sa teplota zvýši a doba pečenia sa predĺži na približne 50 minút.

Ukážkový recept na údenie rýb

wedzenie_ryb.jpg

Ryby sa okrem iného údia horúce pri teplote približne 90 ° C Celý proces zahŕňa: solenie, sušenie, údenie a konečné tepelné spracovanie. Rybu opláchnite, namočte do slaného nálevu (1 šálka soli na 5 l vody) asi na 30 minút a potom konzervujte v soľnom roztoku (4 šálky soli na 5 l vody, 2 šálky cukru, nové korenie a bobkový list) ) počas 4 hodín Po uplynutí tejto doby by mali byť ryby opláchnuté a zavesené na tienistom mieste na udiarenské háky a počkajte, kým sa pokožka nezačne lesknúť. Uistite sa, že je ryba dobre suchá, inak bude vrieť a nebude udiť. Ryby sa potom scedia (50 ° C 30-40 minút), údia (55-60 ° C 1-2 hodiny) a tepelne spracujú (60-90 ° C až 20 minút). Šproty, úhory a sladkovodné ryby sa zvyčajne údia horúce. Správne údené ryby majú jemnú, pevnú a šťavnatú dužinu, svetlohnedú šupku a slanú pachuť.

Páčil sa vám článok? Zdieľajte ho s priateľmi

Pomôžeme Vám. Pokiaľ máte otázky na produkty, potrebujete pomôcť s vyhľadaním, alebo hľadáte informácie o dotupnosti tovaru, sme Vám k dispozícii na telefonnom čísle 0951007291.

KONTAKT
(Po-Pia 08:00-13:00)
© 2018 Všetky práva vyhradené
Vytvorené na Eshop-rychlo.skEshop-rychlo.sk
Spracovanie osobných údajov môžete ovplyvniť úpravou svojich preferencií ochrany súkromia.